Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 6. veljače 2012.

BELA CSIKOS SESIA


BELA CSIKOS SESIA
 19.siječanj - 11. ožujak 2012.









Nakon sjajnog odaziva publike koji je izazvao site-specific izložbeni projekt Ante Rašića, Umjetnički paviljon novu izložbenu godinu otvara s još jednom iz ciklusa retrospektiva kojom se valoriziraju opusi velikana hrvatske moderne umjetnosti. Tako će po prvi puta primjereno biti predstavljen jedan od ishodišnih opusa hrvatske moderne umjetnosti Bela Csikos Sesia kroz kritičku retrospektivu autora akademika Tonka Maroevića, uglednog povjesničara umjetnosti.
Bela Csikos Sesia (Osijek, 1864.– Zagreb, 1931.) je slikar koji je na umjetničkom planu otvarao putove autonomnijih, modernijih tendencija, a bio je i jedan od osnivača sustavne likovne nastave, iz koje se razvila zagrebačka Akademija likovnih umjetnosti. Njegova umjetnost predstavlja značajan doprinos europeizaciji hrvatske kulture i jamačno je jedan od apogeja Moderne s težnjom povezivanja različitih stvaralačkih iskustava. Svoje je umjetničko formiranje ostvario u Beču i Münchenu,  s važnom godinom boravka u Italiji, te je na taj način uspješno asimilirao tekovine akademske tradicije raznihizvora. Međutim, na prijelazu stoljeća znatno mijenja svoj izraz u smjeru secesijske stilizacije, odnosno, naglašene simbolističke spiritualnosti postigavši rezultate koji ga promoviraju u najizrazitijeg simbolistu među našim slikarima. Korpus sačuvanih djela dosta je raznolik, a ključna su mu djela mitoloških, literarnih i religioznih nadahnuća. Na Hrvatskom salonu 1898., kojim je i otvoren Umjetnički paviljon, Bela Csikos Sesia je uz Vlahu Bukovca bio zastupljen s najvećim brojem djela. Iako je dijelom pretrpio utjecaj Bukovčeva virtuoziteta, Bela Csikos je neposrednije slijedio vlastitu imaginaciju i svoje duhovne preferencije, što mu je omogućilo da ostvari relevantna likovna i kreativno autonomna dostignuća kojima je dao značajan doprinos osuvremenivanju tadašnje hrvatske likovno-umjetničke scene.
Na izložbi koja se otvara 17. siječnja bit će izloženo više od 150 radova iz svih umjetnikovih stvaralačkih perioda koja će se posuditi iz značajnih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki, a biti će izložene i slike iz Zlatne dvorane i palače u Opatičkoj 10 na zagrebačkom Gornjem gradu, kao i znatan broj Csikosevih radova koji će ovom prilikom premijerno biti predstavljeni javnosti.

Nema komentara:

Objavi komentar